VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

К.е.н. Гончаров Є.В.

Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля, Україна

ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ РЕГІОНУ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЙОГО СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ

Ресурси, що забезпечують інвестиційний процес в економіці будь-якого регіону, повинні приносити прибуток. Ефективність відтворення, розподіл між галузями економіки регіону, джерела інвестицій в кожному конкретному регіоні залежать від умов для розвитку інвестиційної діяльності, які обмеж ені цілями кожного конкретного інвестиційного проекту, періодом його реалізації, ресурсами, що залучаються під нього.

Для аналізу і оцінки умов раціонального використання інвестицій в економічній науці і практиці застосовується категорія інвестиційної привабливості (клімату).

Інвестиційний клімат зумовлюється комплексом р ізноманітних чинників, перелік і вплив яких можуть розрізнятися і змінюватися в залежності від складу інвесторів та виробничо-технічних особливостей процесу, що інвестується, якості його економічного розвитку у минулому, в сьогоденні і майбутньому.

Оцінка інвестиційної привабливості грунтується на аналізі чинників, що визначають привабливість економіки для інвестицій і тих, що сприяють економічному зростанн | ю. Зазвичай но застосовуються вихідні параметр и інвестиційного клімату в країні ( притік і відтік капіталу, р івень інфляції і процентних ставок, частина заощаджень у ВВП), а також вхідні параметр и , що визначають значення вихідних, які характеризують потенціал країни або регіону по освоєнню інвестицій і ризик їх реалізації.

Можна виокремити три п ідходи до оцінки інвестиційної привалвості регіону .

Перший підхід базується на оцінці сукупності макроекономічних показників, таких, як: динаміка валового внутрішнього продукту, національного доходу і обсягів виробництва промислової продукції; характер і динаміка розподілу національного доходу, пропорції заощадження і вжитку; достаток законодавчого регулювання інвестиційної діяльності; хід приватизаційних процесів, розвиток окремих інвестиційних ринків, у тому числі фондового і грошового.

Другий підхід (багатофакторний) ґрунтується на взаємозв'язаній характеристиці широкого набору чинників, що впливають на інвестиційну привабливість. Прийнято виділяти наступні групи чинників: характеристика економічного потенціалу, спільні умови господарювання; зрілість ринкового середовища в регіоні; політичні чинники; соціальні і соціокультурні чинники; організаційно-правові; фінансові чинники.

Узагальнювальним показником інвестиційної привабливості при факторном у підході виступає сума безлічі середньозважених оцінок по групах чинників. Інтегральний показник оцінки інвестиційної привабливості не може слугувати єдиним критерієм привабливості тієї або іншої господарської системи для вкладення інвестицій. Він зазвичай доповнюється інформацією про розвиненість тих або інших чинників, що роблять безпосередній вплив на динаміку інвестиційної привабливості.

Третій підхід до оцінки інвестиційної привабливості базується на оцінці ризику інвестицій. При цьому як елементи, що формують інвестиційний клімат регіону, аналізуються два напрями зв'язку інвестиційних ризиків: або з боку інвестиційного потенціалу, або з боку соціально-економічного потенціалу.

Необхідно відзначити, що кожен з наведених підходів має свої позитивні і негативні сторони. Можливості їх застосування для економічних систем України, регіони якої мають різні кліматичні, природноресурсові та соціально-економічні характеристии, вимагає додаткового теоретичного опрацювання і методичної адаптації. Проте, не дивлячись на наявні труднощі, вони можуть бути використані для розробки оціночних моделей інвестиційного потенциал у регіоні в .

Проте сл ід розуміти, що на сучасному етапі, в умовах переход у до відкритої моделі ринку, сам по собі показник інвестиційного потенциал у , без оцінок економічних ризиків не може бути використаний для вибору політики управління інвестиційними ресурсами. Тому третій п ідхід до визначення інвестиційної привабливості регіону якнайповніше враховує вплив параметрів соціально-економічних чинників і ризиків на процеси інвестування в регіональну економіку.

Список використаних джерел:

1. Иноземцев В.Л. За пределами экономического общества: [ н ауч. изд.] / В.Л. Иноземцев. – М.: Академия-Наука, 1998. – 640 с .

2. Інструментарій економічної науки і практики. Ч.2. Фінанси, бізнес. / О.В. Заєць, О.П. Осика, Т.І. Титова, Л.А. Костирко. – Луганськ: Вид-во СУДУ, 1998. – 480 с.

3. Бирман Г. Экономический анализ инвестиционных проектов: [ пер. с англ . п од . ред. Л.П. Белых ] / Г. Бирман, С. Шмидт . – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997. – 631 с .

4. Герасимчук М. Активізація інвестиційної діяльності та структурної перебудови економіки / М. Герасимчук / Матеріали всеукраїнської наради економістів "Економіка України та шляхи її подальшого реформування. – К.: Генеза, 1996. – С. 157 – 159.