VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

К.е.н. Калініченко Л.Л.

Українська державна академія залізничного транспорту, Україна

Інформаційна підтримка реалізації стратегії суб'єкта високотехнологічних галузей промисловості

Зараз перед українською економікою стоїть декілька ключових задач. Одна з цих задач – мінімізація наслідків фінансової кризи за рахунок диверсифікації економіки та зниження впливу сировинних галузей за рахунок підвищення вагомості високотехнологічних галузей промисловості. Її вирішення може бути знайдено тільки при впроваджені у вітчизняній економіці механізму ефективної взаємодії усіх учасників виробничо-підприємницького сектору економіки на основі підвищення інтенсивності та результативності ресурсного потенціалу країни та використання сучасних технологій у виробництві. Друга задача – знаходження адекватних та конкурентоспроможних інструментів адаптації вітчизняної економіки до вимог світової економічної експансії. Вирішення даної задачі можливе тільки на основі підвищення ролі інформаційних та інших сучасних технологій у всіх сферах економіки.

Конкуренція в економіці, що посилюється, обумовлює необхідність збільшення кількості показників, які аналізуються суб’єктом при прийнятті стратегічних рішень. В таких умовах прийняття суб’єктом стратегічних рішень потребує не тільки активізації ролі достовірної інформації, але й оперативності адаптації системи до зовнішніх змін.

Для забезпечення ефективної інформаційної підтримки реалізації інноваційної стратегії суб’єкта високотехнологічних галузей промисловості необхідно здійснення класифікації інформації, створення відповідної системи реалізації інноваційної діяльності, введення в збалансовану систему показників параметрів ефективності інноваційного потоку суб’єкта.

Для суб’єкта високотехнологічних галузей промисловості економічна інформація є необхідним ресурсом в інноваційній діяльності. Вона має ознаки єдності, взаємозв’язку та взаємообумовленості. Складність її структури та значний обсяг викликає необхідність її класифікації за різними ознаками: функціональне призначення, методи перетворення, рівень корисності інформації тощо.

Без класифікації економічної інформації неможливий аналіз існуючих інформаційних потоків, побудова нових інформаційних систем та прийняття оптимальних управлінських рішень.

Розглядаючи процес управління як єдиний взаємозв'язаний процес, що складається з сукупності численних інформаційних логіко-розумових і організаційних операцій і процедур, можна виділити чотири цикли управління суб'єктом високотехнологічних галузей промисловості:

1 ) інформаційний цикл – пошук, збір, передача, переробка, зберігання і використовування інформації;

2) цикл вироблення і ухвалення рішень – вироблення і ухвалення управлінських рішень на основі інформації;

3) організаційний цикл (цикл реалізації рішень) – виконання різноманітних організаційних операцій в цілях реалізації ухваленого рішення;

4) обґрунтовування мети і задач вищого рівня.

На основі формалізації логіки інформаційного обміну будується інтегральний інформаційний потік суб'єкта високотехнологічних галузей промисловості. Структура інтегрального інформаційного потоку включає три основні складові: приток інформації, внутрішню обробку інформації (внутрішній оборот), відтік інформації. Етап внутрішнього обороту фактично є основою бізнесу, оскільки від обробки інформації в процесі її внутрішнього обороту суб'єкта багато в чому залежить ефективність його діяльності. Для організації внутрішнього обороту інформації можна використовувати: корпоративні інформаційні системи; системи збалансованих показників; системи підтримки ухвалення рішень; автоматизовані системи управління.

Щоб виробити оптимальні управлінські рішення, що забезпечують досягнення мети суб'єкта високотехнологічних галузей промисловості, система управління повинна постійно одержувати інформацію про його внутрішній стан. Для цього пропонується використовувати інтегровані системи управління виробництвом, які управляють асоційованими потоками інформації і матеріалів, скорочують виробничий цикл, зменшують суперечності і зрештою підвищують ефективність діяльності суб'єкта високотехнологічних галузей промисловості, у тому числі сприяють зниженню цін.

Ефективність інформаційного потоку суб'єкта високотехнологічних галузей промисловості може характеризуватися ступенем його корисності, яка у сфері управління основними показниками економічного стану оцінюється за допомогою комплексного критерію ефективності: