VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

К.е.н. Кірдіна О.Г.

Українська державна академія залізничного транспорту, Україна

Пріоритетні інвестиційні проекти на залізничному транспорті України

Оцінюючи результати реалізації заходів, що задекларовані у нормативно-законодавчих актах України, концепціях та програмах розвитку залізничного транспорту як інноваційні, у цілому, слід зазначити, що вони не сприяли створенню ефективної інноваційної системи залізничного транспорту, яка б мала достатній управлінський, виробничий, науковий, ресурсний та інші види потенціалів для посилення ролі науки, технологій та інновацій у економічному розвитку галузі та призупинила негативні тенденції в науково-технологічній сфері. Зокрема, незважаючи на офіційне проголошення шляху на інноваційну модель розвитку галузі, досі не була прийнята Стратегія розвитку залізничного транспорту на довгостроковий період, яка б чітко визначила основні принципи та напрямки інвестиційно-інноваційного розвитку залізничного транспорту.

Під час кризи, коли екстенсивний шлях розвитку компаній, пов'язаний з простим розширенням присутності на ринках стає неможливим із-за загального зменшення ділової активності, звуження можливих ринків збуту і зростання конкуренції, істотно підвищується значення інвестиційно-інноваційної складової розвитку.

Зараз інвестиційно-інноваційні заходи на вітчизняних залізницях проводяться не досить жваво (пов’язано з недостатніми обсягами фінансування), проте деякі досягнення існують.

Сьогодні на порядку денному стоїть питання оновлення рухомого складу залізничного транспорту. Інвентарний парк тепловозів залізниць України складає:

- тепловози серії ЧМЕ3 - 1520 од., з них в експлуатації знаходиться 1032 од;

- тепловози серії 2М62 - 301 од., з них в експлуатації знаходиться 97 од;

- тепловози серії М62 - 45 од., з них в експлуатації знаходиться 35од.

Станом на 01.01.2010 відсоток зносу тепловозів ЧМЕ3 становить 94%, тепловозів М62 – 100%, 2М62 – 62%. З інвентарного парку виведено та списано найстаріші локомотиви, але ще експлуатуються тепловози М62, 2М62 80-х років випуску та ЧМЕ3 60-х років випуску. Частина тепловозів віком більше 25 років складає близько 60%, в тому числі близько 35% віком більше 30 років. За останні роки парк тепловозів практично не оновлювався, а на підтримку парку в технічно-справному стані фінансування виділялося недостатньо. Як сумарний результат: зростання кількості відмов, пошкоджень, непланових ремонтів. Економічні насліди – зростання експлуатаційних та невиробничих витрат, витрат пального та мастила більше від дизелів сучасного покоління, збільшення витратних матеріалів і запчастин.

Отже одним з головних напрямків у вирішенні проблем експлуатації парку старіючих тепловозів, поряд з оновленням та капітальним ремонтом є їх комплексна модернізація із встановленням нових сучасних дизелів, енергозберігаючого обладнання та систем керування. Виконання капітального ремонту з продовженням строку служби та заміна застарілого штатного тепловозного дизеля на сучасний економічний дизель (ремоторизація) надає можливість ввести в парк в середньому за 60% вартості нового, ремоторизований тепловоз з високими технічними та експлуатаційними характеристиками. Враховуючи зазначене Науково-технічною Радою Укрзалізниці (грудень 2009 р.) схвалено рішення щодо модернізації тепловозів серій ЧМЕ3, М62 та 2М62 та погоджено виготовлення дослідної партії.

Складна ситуація на залізничному транспорті і з оновленням парку вантажних вагонів, яких станом на 1.06.2010 р. обліковується 121913 од, з яких 15372 од знаходиться в тривалому запасі, що становить 12,6% інвентарного парку вагонів. Ще 10331 вагон обліковується серед несправних (8,5%). У зв’язку зі старінням вагонів у 2010 році вже списано 2631 вагон, ще у 10972 вагонів до кінця поточного року закінчиться термін служби. Оновлення рухомого складу проходить досить повільно. Проте для утримання вантажних вагонів в технічно справному стані передбачається виконання капітальних ремонтів з продовженням терміну служби 1720 піввагонам.

На сьогодні в світі відсутні двосистемні електропоїзди, які задовольняють вимоги, що пред’являються в Україні до рухомого складу даного типу. В зв’язку з цим потенційними виробникам необхідно провести комплекс робіт з підготовки та постановки на виробництво даної продукції, що займає близько 1,5 роки. Потенційними виробниками на даному етапі можуть бути тільки компанії Hyundai Rotem або AT « Pesa Бидгощ» спільно з ВАТ «КВБЗ». Планується придбання 20 швидкісних міжрегіональних двосистемних електропоїздів, що дозволить: скоротити час перебування пасажира у дорозі, зменшити потреби у пасажирському рухомого складі, зменшити потреби у тяговому рухомому складі, збільшити ефективність його використання тощо.

Крім того, до пріоритетних інвестиційних проектів належать такі: придбання електровозів 2ЕЛ5, закупівля автоматичної системи моніторингу находження на колії рейкових дефектоскопів та інших засобів діагностики з використанням супутникових технологій.