VI Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (16-17 сентября года)

К.е.н. Сотник І.М., к.е.н. Волк О.М.

Сумський державний університет, Україна

РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ НАПРЯМІВ РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ

З позицій досягнення Україною сталого розвитку актуальним є перехід країни до інноваційно-інформа­цій­но­го ресурсозберігаючого розвитку, тобто економічного розвитку на базі впровадження екоефективних ресурсозберігаючих технологій, що передбачають заміщення матеріальної складової виробництва інформаційною завдяки застосуванню новітніх досягнень науково-технічного прогресу. У зв’язку з цим, потребує активізації такий напрям ресурсозбереження, як впровадження інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Розвиток ІКТ забезпечує скорочення матеріальної складової виробництва й споживання, сприяючи зменшенню ресурсоємності та екологоємності економічних процесів, ресурсозбереженню, поліпшенню екологічної ситуації.

Поширення й застосування засобів ІКТ зменшує кількість і обсяги матеріальних продуктів, що циркулюють у різних галузях економіки. Одним із досить наочних прикладів є «електронні книги», які існують у вигляді електронних файлів, що завантажують. Результатом розвитку технології «електронних книг» для видавничої галузі є значне зниження потреби в папері, зниження потреби у клеях і у фарбах, зменшення транспортних витрат тощо. Аналогічний ефект супроводжує поширення технологій, які використовують стандарти MPEG, завдяки чому компанії, що виробляють аудіо-продукцію, одержали можливість застосовувати для своєї продукції компакт-диски. У той же час віртуалізація продуктів повинна бути збалансована із протилежною тенденцією – «девіртуалізацією». Це означає, що ресурси, необхідні для виробництва віртуальної продукції (енергія, видаткові матеріали, трудо­місткість тощо), не повинні за своєю екологоємністю перевищувати відповідні загальні ресурси, необхідні для виробництва матеріальних продуктів [1].

Автоматизовані системи контролю дозволяють на кожному етапі виробничого процесу контролювати не лише ефективність використання природних ресурсів (запобігання надмірній втраті води, електроенергії, газу тощо), а але й якість продукції, що обумовлює скорочення втрат від браку та сприяє підвищенню конкурентоспроможності продукції. У підсумку, такі переваги сприяють скороченню витрат на виробництво та збільшенню прибутку підприємства. Здійснення контролю за використанням природних ресурсів, у свою чергу, має і певний екологічний ефект: раціональне їх використання знижує негативний вплив на довкілля.

Одним із найбільш багатообіцяючих рішень, що надають ІКТ, є дематеріалізація, оскільки вона дозволяє скоротити споживання природних ресурсів шляхом заміни фізичного продукту послугою або його «електронною» копією. Так, прикладом заміни продукту послугою є заміна фізичного автовідповідача віртуальним, тобто послугою, що надається оператором зв’язку; завантаження відео та музичних альбомів он-лайн замість купівлі DVD диску тощо. ІКТ також надають багато можливостей для скорочення споживання паперу шляхом упровадження електронного документообігу. Однак, як показує досвід, в останні роки споживання паперу не зменшилося, а навіть підвищилося внаслідок використання комп’ютерної техніки. Саме тому існує необхідність у впровадженні нових інноваційних рішень з дематеріалізації. Так, прикладом може слугувати впровадження електронної податкової звітності, он-лайн білінгу тощо. Зокрема, он-лайн білінг позбавляє необхідності, по-перше, у використанні паперу для розсилання рахунків клієнтам оператора зв’язку, а по-друге, у використанні транспорту для доставки цих рахунків. За оцінками [ 2 ] , в середньому на 1млн. абонентів для розсилання рахунків витрачається приблизно 206т паперу на р ік, що, за нашими розрахунками, відповідає 67 тис. дол. США відвернених економічних збитків від забруднення довкілля внаслідок зниження викидів оксиду вуглецю при скороченні виробництва паперу та його відходів.

Використання віртуального відповідача передбачає заміну фізичного пристрою послугою, що надає оператор зв’язку, у результаті потенційно можливими є економія електроенергії та скорочення виробництва таких електронних пристроїв. За нашими усередненими оцінками, відвернений економічний збиток від забруднення довкілля під час використання віртуального автовідповідача замість фізичного пристрою на 1 млн. користувачів складає 3,1 млн. дол. США, враховуючи можливе скорочення викидів СО 2 за рік внаслідок економії електроенергії.

Впровадження електронної податкової звітності дозволяє не лише зменшити обсяги споживання паперу, але й скоротити використання транспорту для подання звітності. За усередненими оцінками, питомі викиди оксиду вуглецю на подання одного податкового звіту, враховуючи споживання паперу та користування транспортом, складають 1,014кг на рік [2]. За даними Державної податкової адміністрації України кількість платників ПДВ, які подали звітність у електронному вигляді на липень 2010р. склала 213176 суб’єктів, що, за нашими розрахунками, відповідає 19,222 тис. дол. США відвернених економічних збитків від викидів оксиду вуглецю.

При заміні купівлі DVD-диску завантаженням відео в Інтернет потенційно можливими є скорочення виробництва дисків, що зменшує споживання природних ресурсів та утворення відходів, а також скорочує використання транспорту для здійснення покупки. Так, у даному випадку відвернені економічні збитки від забруднення довкілля складають 170 тис. дол. США на 1млн. завантажень відео замість купівлі диску.

Результати розрахунків доводять, що ІКТ дійсно можуть бути рушійною силою у досягненні цілей ресурсозбереження, а саме скорочення матеріальної складової національної економіки, підвищення наукоємності виробництва та переходу до сталого, екологічно збалансованого розвитку.

Список використаних джерел:

1. European Information Technology Observatory yearbook 2002. – EITO, 2002.– 597 p.

2. Greenhouse Gas Effect of Information and Communication Technologies [Electronic resource] / [Edited by K. Szomolanyi ]. ? Mode of access: http://www.etno.be/Portals/34/events/VIS2005/projectdocu_Final.pdf .

(Матеріал підготовлений і публікується за фінансової підтримки ДФФД України в рамках міжнародного наукового україно-білоруського проекту № Ф29.5/001 "Розроблення методологічних та методичних основ оцінки екологічних втрат для формування еколого-економічної політики в інтересах сталого розвитку")