VI Международная научно-практическая конференция "Спецпроект: анализ научных исследований" (30-31 мая 2011г.)

К.т.н . Боровець В.М., к.т.н . Серкіз О.Р., Шенбор В.С., Брусенцов В.Г.

Національний університет «Львівська політехніка», Україна

ФАСУВАННЯ НАСІННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР У ПАПЕРОВІ ПАКЕТИ

 

Сучасний ринок потребує випуску продуктів запакованих зручним способом, без будь-якого погіршення якості продукції, з нанесенням відповідного маркування на упаковці, яке вказує спосіб і термін використання запакованого продукту. В умовах ринкового виробництва швидке і точне пристосування до потреб ринку обумовлює успіх фірми, її виживання в сучасних умовах, одержання прибутку, і базується на розширенні асортименту товарів, збільшенні різноманітності та об'ємів продукції.

Насіння сільськогосподарських культур пакують у п аперові пакети, які на відміну від полімерних, виготовлених з різноманітних плівок, не заварюють, а заклеюють. Тому гостро постає проблема відсутності пакувального обладнання, яке б здійснювало пакування продукції у готові паперові пакети. В НУ "Львівська політехніка" розроблено та виготовляється універсальний пакувальний автомат (рис.1) для фасування насіння в паперові пакети різних розмірів. Даний автомат відноситься до багатопозиційних перервно-поточних машин з циклічними механізмами, де пакети періодично переміщуються з позиції на позицію, а під час зупинок в даних позиціях здійснюються технологічні операції.

Принцип дії автомата полягає в наступному: вакуумними захватами поворотного вузла 1 порожній пакет з касети переноситься на позицію заповнення продуктом, де шляхом подачі повітря здійснюється додаткове розкривання пакета. В нього заходить рухома воронка 2, через яку засипається з дозатора певна кількість продукту. Одночасно пакет затискається групою пружних упорів транспортуючих кареток 3, які знаходяться в крайньому лівому положенні, і вакуумні захвати відключаються.

Рис. 1.   Автомат пакування насіння в готові паперові пакети

 

Потім транспортуючі каретки переміщаються в крайнє праве положення, одночасно переносячи заповнений пакет на позицію нанесення клею, а вакуумні захвати повертаються за наступним порожнім пакетом. На другій позиції пакет затискається між пружними нерухомими упорами, до нього переміщається спеціальна клеюча головка 4 , через отвори якої на клапан пакета під тиском наносяться краплини клею.

Транспортуючі каретки 3 розходяться, відпускають пакет і повертаються в попереднє (крайнє ліве) положення, де перша група пружних упорів каретки захоплює новий заповнений пакет, а друга група – пакет, який знаходиться на позиції нанесення клею. Клеюча головка відходить у вихідне положення і одночасно транспортуючі каретки переміщаються в праве положення. При цьому но вий заповнений пакет попадає на позицію нанесення клею, а пакет з уж е нанесеними краплинами клею на третю позицію закривання клапана, де спочатку відбувається його загинання тонким ножем з наступним затискається між двома нагрітими колодками для забезпечення необхідної фіксації клею. Зусилля загинання клапана і стискання нагрівних колодок регулюється пружинами.

Після наступного циклу переміщення транспортуючих кареток пакет з загнутим і приклеєним клапаном попадає на четверту позицію нанесення дати 6, де він притискається до пружного упору підпружиненою планкою. Здійснюється фіксація заклеєного клапана пакета, і одночасно через паз планки спеціальною головкою 6 наноситься да та або необхідна інформація.

Під час наступного циклу готовий пакет виноситься на п’яту позицію, що знаходиться за робочою зоною автомата, і опиняється над відвідним лотком 7. Перед поверненням в ліве положення каретки розходяться, і пакет під власною вагою падає на відвідний лоток, по якому переміщується в готову тару або на робочий стіл для подальшої групової упаковки. Дана позиція оснащена датчиком рахування готової продукції.

Таким чином всі пакети з касети один за одним послідовно проходять шлях: заповнення – нанесення клею – заклеювання – датування і попадання на відвідний лоток. Автомат для фасування насіння комплектується об'ємним дозатором, але при необхідності можливе встановлення вагового або дозатора з поштучною видачею продукту.

 

Список використаних джерел:

1.       Патент на КМ. №43299 Бюл.№15 від 10.08.2009 р. Автомат пакування сипких продуктів у готові пакети / Боровець В.М., Яхимович С.В., Гаврильченко О.В., Мельничук І.М., Боровець І.С., Шенбор В.С.

2.       Боровець В.М. Особливості пакування садивного матеріалу у паперові пакети / Боровець В.М., Яхимович С.В., Шенбор В.С. // Автоматизація виробничих процесів у машинобудуванні та приладобудуванні. – Львів, 2005. – Вип. 39. – С. 49–54.