Осоліхін Я. В.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

 

Готельний бізнес вважають одним з перспективних видів діяльності в Україні. На даний момент в нашій країні нараховується близько 4800 готелів та інших місць для тимчасового проживання (санаторії, готелі, хостели, пансіонати). Таку велику кількість установ даної сфери можна пояснити приростом туристів в Україну: за період з 2006 року по 2014 рік (рис. 1).  

 

Рис. 1. Динаміка туристичного потоку України 2006–2016рр.

(складено автором за даними [1])

 

Щорічний приріст в цей період складав 10–17 %, але починаючи з 2014 року приріст туристів став стрімко падати – ця обставина пов’язана з анексією території АР Крим та нестабільною політичною ситуацією. Дані події не тільки відлякують туристів, а й спричинили зачинення певної кількості готельних підприємств, що спричинило відчутний удар по готельному бізнесу України.

Крім зазначених обставин українській готельний бізнес має інші недоліки та проблеми, що стримує повне і всебічне використання потенціалу готельної індустрії. Основними з них можна назвати наступні:

1)                    недостатньо висока якість послуг та рівень обслуговування клієнтів у багатьох готельних установах;

2)                    диференційована система податків для різних субєктів готельного бізнесу, що створює нерівні конкурентні умови на ринку готельних послуг;

3)                    низький рівень інвестиційної активності в галузі, що обумовлено несприятливим бізнес-кліматом в Україні та недостатньо високою рентабельністю капіталу в готельному бізнесі;

4)                    неповне використання туристичного потенціалу України, яка має великі природні та ресурсні можливості для розвитку туристичного і готельного бізнесу;

5)                    недостатнє оновлення основних фондів. Багато готельних установ в Україні побудовані ще у 70-80-х роках,  дані установи практично не оновлювались та мають великі проблеми не тільки з комфортом для клієнтів, але деякі є небезпечними, або аварійними.

Україна має великий потенціал для розвитку готельного бізнесу, але не використовує те, що має. Прикладом цього є недостатнє використання фактору природних умов України та географічного положення (Україна розташовується на перехресті багатьох міжнародних шляхів).

Для успішного розвитку готельного господарства перш за все потрібно створити в Україні сприятливий бізнес-клімат, який дасть змогу не тільки максимально швидко і якісно розвивати готельний бізнес.

Нестабільність політичною ситуації, загострення конфлікту на Сході, великий рівень корупції, велике податкове навантаження, висока ціна на землю та великі тарифи на комунальні послуги – ці фактори також не дають ефективно використовувати потенціали готельного бізнесу, який є в Україні.

 Багато відгуків іноземних туристів говорять про те, що Україна має всі перспективи та шляхи для того, щоб стати однією з найбільших туристичних центрів Європи, бо має живописну природу і комфортні курорти. Але через втрату Автономної республіки Крим, нестабільну політичну ситуацію, Україна, за статистикою, втратила великий потік туристів. Також слід зазначити, що до готельного бізнесу привязано багато інших сфер діяльності. Через втрату потоку туристів постраждали транспортна,  торгівельна та інші сфера.

 Деякі держави мають потужну економічну систему тільки завдяки туристам, наприклад Обєднанні Арабські Емірати. Дуже помилкове ставлення до цієї держави у плані того, що вона існує тільки завдяки запасам нафти. За останніми даними в ОАЕ залишилось запасів нафти приблизно на 25 років. Окрім цього, влада у цій державі зменшила споживання даного ресурсу, що дає змогу сконцентруватись на туристичній сфері. За світовими стандартами трьохзірковий готель у ОАЕ є таким самим як більша частина пятизіркових в Україні. Це ще раз доводить нам про те, що в Україні кількість зірок не дотягує до рівня закордонних готельних установ. В ОАЕ на податки накладено «харам» – це заборона, тому нічого не заважає розвитку даної діяльності. Ніхто не говорить про відміну податків в Україні, але їх регулювання та виправлення гратиме велику роль у всіх сферах господарської діяльності України. Отже, готельний бізнес в Україні має непогані перспективи подальшого розвитку, але за умов стабілізації політичної ситуації в країні та дієвих механізмів державної підтримки галузі.

 

Список використаних джерел:

1. Офіційний  сайт  Державної  служби  статистики  України [Електронний  ресурс].  Режим  доступу : http://www.ukrstat.gov.ua

2. Мазур В. С. Індустрія гостинності – ефективний інструмент розвитку туристичного бізнесу / В. С. Мазур // Журнал європейської економіки. – Тернопільський національний економічний університет. – 2015. – Том 14 (№ 3). – С. 273–286.

3. Grynko T. V. Organizational culture and image as a factor in the competitiveness of tourism and hotel enterprises / T. V. Grynko,  O. P. Krupskyi, I. V. Timar // National Economic Reform: experience of Poland and prospects for Ukraine : monograph. – Vol. 3. Poland : IzdevniecibaBaltija Publishing, 2016.Р. 252270.