Коваленко В. О., Арбеков М. О., к. т. н. Куценко В. Й.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ІНДУСТРІАЛЬНОГО ПАРКУ

 

Одним із дієвих інституційних інструментів залучення інвестицій є створення індустріальних (промислових) парків. На сьогоднішній день створення та розвиток індустріальних парків в Україні є однією з провідних завдань національної економіки. За даними Асоціації Індустріальних Парків (АІП) існує єдиний Стандарт індустріального парку. У цьому Стандарті передбачені обов'язкові вимоги і необов'язкові ознаки (конкурентні переваги) чинного індустріального парку. У разі проектованого індустріального парку дані ознаки застосовуються до проектно-кошторисної документації. Основні типи індустріальних (промислових) парків:1) грінфілд (greenfield); 2) браунфілд (brownfield).

Індустріальний парк типу «Грінфілд» – парк, створюваний на новій відведеній незабудованій земельній ділянці, як правило, не забезпеченій інфраструктурою. Парк типу браунфілд – парк, створюваний на основі раніше існуючих виробничих майданчиків, як правило, забезпечених будівлями, спорудами та інфраструктурою, щодо яких проводиться реконструкція і (або) капітальний ремонт, відповідно до спеціалізації парку і потреб його резидентів. Керуюча компанія парку – це юридична особа, яка є його власником або уповноважена здійснювати управління створенням, розвитком і функціонуванням індустріального парку. Земельна ділянка парку безпосередньо призначена для його розвитку, розміщення резидентів та інфраструктури без урахування розвитку. Обов'язкові вимоги до керуючої компанії індустріального парку:

1) основною статутною діяльністю керуючої компанії є управління індустріальним парком і надання послуг його резидентам;

2) наявність правових підстав, що дозволяють керуючій компанії розпоряджатися майном парку і всією внутрішньо парковою інфраструктурою (дорогами, інженерними мережами, які включають розподільні пристрої, очисні споруди і т. д.);

Обов'язкові вимоги до транспортної доступності індустріального (промислового) парку:

1) наявність введеної в експлуатацію дороги з твердим покриттям до межі земельної ділянки;

2) наявність існуючого приєднання дороги до регіональних і національних трас;

3) наявність з'їзду з дороги до земельної ділянки, що дозволяє забезпечити в'їзд будівельної техніки та проведення інженерних вишукувань.

Обов'язкові вимоги до інженерної інфраструктури індустріального парку:

1) наявність на території парку точки підключення до електричних мереж, забезпеченої потужністю не менш як 2 МВт;

2) наявність існуючого підключення до електропостачання або підтвердженою уповноваженою енергетичною організацією технологічної можливості підключення або узгодженого проекту створення власних потужностей з питомою потужністю не менше 0,2 МВт на кожен гектар першої черги індустріального парку;

3) наявність існуючого підключення або технічних умов на підключення до мереж газопостачання та (або) наявність існуючого підключення або технічних умов на підключення до мереж теплопостачання;

4) наявність існуючого підключення або технічних умов на підключення до системи водопостачання і водовідведення.

Обов'язкові вимоги до концепції індустріального парку:

1) опис проекту (executive summery) із зазначенням термінів його реалізації, площі земельної ділянки, технічних параметрів об'єктів капітального будівництва, потужності енергетичних ресурсів; 2) структура управління, в тому числі організаційно-правова та функціональна структура керуючої компанії, опис послуг індустріального парку, його цінової політики для резидентів; 3) спеціалізація індустріального парку та функціональне зонування території; 4) бізнес-план; 5) план перспективного розвитку; 6) резидентна політика і галузева спеціалізація; 7) концепція розвитку інженерної інфраструктури [2].

Концепція управління індустріальним парком базується на тому, що його діяльність повинна бути на службі суспільства. Тобто, місія (призначення, служіння) організації – покращення якості життя суспільства через надання сучасних технічних можливостей різним сферам бізнесу, особливо агропромисловому як основі життєдіяльності людей та розвитку ключових видів економічної діяльності в Україні. Місія (напрям руху, філософія господарської діяльності)є основою для розробки мети підприємства: соціокультурної – створення гармонійних відносин у трудовому колективі, щоб була взаємна повага, довіра, відповідальність, щирість, допомога. Економічна мета парку цілком залежить від реалізації соціальної мети.

Одним із найважливіших правил розробки мети підприємства є наступне: всі співробітники повинні чітко уявляти свою роль і відповідальність за особисті й колективні результати для досягнення довгострокової та короткострокової мети підприємства. Для цього вони повинні бути добре поінформовані, підготовлені і виховані. З визначеної мети організації витікають її задачі: розробка і впровадження ефективної соціально-економічної та екологічної політики, яка базується на патерналістському принципі управління, превентивному соціально-психологічному методі керівництва та корпоративній соціальній відповідальності, що є запорукою сталого (животворного довговічного) розвитку та економічної безпеки господарювання.

 

Список використаних джерел:

1.      Ванюшкин А. С. Анализ концепций развития индустриальных парков в Крыму / А. С. Ванюшкин // Ученые записки Таврического национального университета имени В. И. Вернадского. Серия «Экономика и управление». – 2014. – Том 27 (66). – № 1. – С. 18–31.

2.      Електронний ресурс.  – Режим доступу : http://www.indparks.ru