К. е. н. Шляга О. В., Євсевська Л. В., Тимків С. С.

Запорізька державна інженерна академія (Україна)

УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РІЗНИХ ГАЛУЗЕЙ

 

Управління витратами на сьогодні виступає чи не найголовнішим фактором ефективного господарювання підприємств різних форм власності та видів економічної діяльності. В умовах економічної нестабільності забезпечення певної стабілізації, досягнення перспектив сталого розвитку, формування конкурентоспроможності, подолання невизначеності ринкового середовища та ощадливе ресурсоспоживання суб’єктами господарювання безпосередньо залежать від компетентного і грамотного управління витратами, що виводить даний напрямок управлінської науки на якісно новий рівень актуальності. При цьому управління витратами на підприємствах різних галузей має певні особливості.

Так, витратний механізм підприємств роздрібної торгівлі являє собою систему взаємозв’язаних економічних явищ, що відбуваються на різних стадіях торгово-технологічного процесу під впливом певних чинників, які дають єдиний результат. Через значну невизначеність та нестійкість умов діяльності торговельних підприємств як суб’єктів ринку їм особливо потрібний механізм, який дозволяв би відстежувати негативні тенденції, що виникають в області витрат, для своєчасного запобігання утворення збиткових ситуацій. На думку І. В. Мілаша та Н. М. Гаркуші, «створення такого механізму вимагає децентралізації функцій управління витратами, диференціації за об’єктами виникнення і обліку, розподілу управлінських завдань між фахівцями різного ієрархічного рівня. В цілому механізм управління витратами в торгівлі характеризується організаційною структурою, методами функціонування в процесі виконання роздрібним торговельним підприємством своїх функцій, використання ресурсів і досягнення ефективності діяльності. При цьому методи функціонування включають постановку цілей, планування заходів щодо їх досягнення, облік їх виконання, аналіз, контроль і оцінку отриманих результатів» [1, с. 113].

Вимоги управлінського обліку для виділення окремих груп витрат у сільськогосподарських підприємствах вимагають врахування значної специфіки виробничих процесів, що, в свою чергу, спричиняють особливості управління витратами, зокрема Муляр Т.С. виділяє такі з них [2, с. 77]: «нерівномірність проведення витрат протягом звітного періоду; можливість отримання інформації про фактичну собівартість продукції лише один раз в кінці року, коли будуть зібрані усі понесені за весь виробничий період витрати та розподілені між усіма видами виробленої продукції; витрачання на годівлю тварин корму власного виробництва та зеленого корму, який у літній період значно дешевший; застосування відповідних систем стимулювання працівників».

Відтак, сільськогосподарське підприємство має самостійно визначитися з концепцією управління витратами, щоб вона максимально сприяла нарощенню конкурентоспроможності підприємства та його ринковій прибутковості. При цьому специфіка управління витратами в галузі передбачає врахування особливостей виробничих процесів в сільськогосподарських підприємствах, зв’язку витрат виробництва з показниками ефективності виробництва, перехід від пасивних методів обліку витрат за минулий період до активних методів розвитку виробництва шляхом аналізу ефективності формування витрат, виявлення суттєвих відхилень від норм і нормативів для забезпечення можливості досягнення мети їх функціонування.

Щодо будівництва як окремої надважливої самостійної галузі економіки країни слід відзначити існування своєї специфіки управління витратами. Визначальна роль галузі будівництва полягає у створенні умов для динамічного розвитку економіки країни [3]. Як галузь виробництва матеріальної сфери будівництво має низку притаманних лише йому ознак, відмінних від інших галузей. Особливості діяльності пояснюються характером кінцевої продукції, специфічними умовами праці, організацією виробництва, управління і матеріально-технічного забезпечення. Загальні особливості будівельної галузі зумовлюють складність в управлінні витратами. Ефективне управління витратами передбачає оперативний аналіз та своєчасний контроль в розрізі складових витрат. Поточні витрати в будівництві включають стандартний набір складових: собівартість реалізованої продукції, адміністративні, фінансові та збутові витрати, а також інші операційні витрати. Тому під час визначення величини витрат, її відхилень від планових показників, потрібно звертати увагу на чинники і складові, які спричинили ці зміни [4, с. 272].

Управляти витратами в будівництві на думку Турила А.М., Кравчука Ю.Б., Турила А.А. означає: «організувати облік витрат по кожному підрозділу, аналізувати структуру витрат та її вплив на результати діяльності підприємства; приймати обґрунтовані управлінські рішення; планувати рівень витрат; планувати прибуток з урахуванням обсягів здійснюваних витрат та змін у ринковому середовищі; формувати дієву систему мотивації працівників до контролю та зменшення витрат; контролювати рівень витрат та вживати заходів для їх зменшення» [5].

Як бачимо, незалежно від виду підприємств чи галузі їх діяльності, компетентне управління витратами вимагає урахування специфіки галузей, що забезпечить цілеспрямоване вирішення проблем їх виживання та розвитку для створення сприятливих умов тривалого їх функціонування і розвитку та прийняття скоординованих, виважених та ефективних управлінських рішень.

 

Список використаних джерел:

1.      Мілаш І. В. Управління витратами підприємств роздрібної торгівлі за центрами відповідальності / І. В. Мілаш, Н. М. Гаркуша // Проблеми економіки. – 2011. – № 4. – С. 113−117.

2.      Муляр Т. С. Особливості управління витратами сільськогосподарських підприємств / Т. С. Муляр // Економіка та держава. – 2014. – № 6. – С. 74−77.

3.      Будівництво як галузь матеріального виробництва та його особливості. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.artell.com.ua/ekonomka-budvnicztva/158-budvnicztvo-yak-galuz-materalnogo-virobnicztva-ta-jogo-osoblivost.html.

4.      Червінська О. С. Особливості формування витрат на підприємствах різних галузей / О. С. Червінська, Н. В. Трач // Науковий вісник НЛТУ України. – 2011. − Вип. 21.10. – С. 270−275.

5.      Турило А. М. Управління витратами підприємства : навч. посіб. / А. М. Турило, Ю. Б. Кравчук, А. А. Турило. – К. : Вид-во КНЕУ, 2006. – 57 с.